Veilig Thuis Friesland klaar voor chatten

Alle 26 Veilig Thuis organisaties in Nederland kennen vanaf vandaag de mogelijkheid om met hen te chatten. - Tink om us bern

25 mei 2020: Alle 26 Veilig Thuis organisaties in Nederland kennen vanaf vandaag de mogelijkheid om met hen te chatten. In Friesland heeft wethouder Hilde Tjeerdema, van gemeente Leeuwarden, de chat geopend. Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis: “Veilig Thuis is sinds de start in 2015 telefonisch altijd bereikbaar. Maar bellen kan soms lastig zijn als je te maken hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling. Zeker in deze periode dat we meer met elkaar thuis zijn, willen wij een extra mogelijkheid bieden om contact op te nemen met Veilig Thuis. Vandaar dat wij het initiatief hebben genomen om ook via de chat bereikbaar te zijn.”

De Veilig Thuis organisaties maken zich – zeker ook in deze tijd van de coronamaatregelen – zorgen over slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld of kindermishandeling die niet zelf in staat zijn om te bellen, omdat bijvoorbeeld de pleger hen voortdurend in de gaten houdt. Daarom is er op verschillende locaties in het land gestart met het verbeteren van de online bereikbaarheid. Zo is Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond sinds kort bereikbaar via WhatsApp en heeft Veilig Thuis Zuidoost Brabant sinds enige tijd een chatfunctie ingericht op hun website. Dit laatste is nu dus bij alle Veilig Thuis organisaties ingevoerd. De medewerkers achter de chat zijn de afgelopen weken getraind in het voeren van een chatgesprek bij Veilig Thuis. Wethouder Tjeerdema heeft vanmorgen de Friese chat geopend en is een chat gestart met Tjitske de Jong, chat medewerker. In de loop van de dag is de chat voor heel Friesland bereikbaar.

100 procent anoniem

Debbie Maas: “De chat is bedoeld voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling en voor omstanders. Het chatten met Veilig Thuis kan 100 procent anoniem. Het chatgesprek is niet te herleiden naar een persoon.” Via de chat kan overigens geen officiële melding worden gedaan, laat Veilig Thuis weten. Debbie Maas: “Daarvoor zijn meer gegevens nodig dan we via de chat uitwisselen. Tijdens het chatten zal Veilig Thuis – als dat gewenst is – helpen bij het formuleren van een melding waarbij acties om het geweld te stoppen altijd in afstemming worden gedaan.”

De landelijke chatfunctie bij Veilig Thuis is een pilot. Debbie Maas: “Tijdens deze periode van de corona-maatregelen kijken we naar het gebruik van de chat. Na evaluatie beoordelen we dan of we de chat in de lucht moeten en kunnen houden.”

Via de website

Vanaf vandaag kunnen mensen dus ook via de websites van de diverse Veilig Thuis organisaties en via www.veiligthuis.nl bij het advies- en meldpunt terecht met hun vragen over huiselijk geweld en kindermishandeling. De chat is overal in het land op alle werkdagen van 9 tot 17 uur bemenst. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week operationeel. De 26 Veilig Thuis organisaties voeren samen gemiddeld per maand zo’n 9.000 adviesgesprekken en krijgen maandelijks een kleine 11.000 meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling (CBS overzicht 2019).

Gerelateerd nieuws

11/11 – Thema bijeenkomst “Netwerk versterking”
18 oktober 2021 11/11 – Thema bijeenkomst “Netwerk versterking”
Week van de opvoeding 2021
5 oktober 2021 Week van de opvoeding 2021